Categorii
Android Tutoriale Android Utile

Cum se foloseste Android Wear ?!

Daca ti-ai luat smartwatch ce ruleaza Android Wear, atunci acest articol ti se adreseaza. Probabil ai sa te intrebi cum se foloseste Android Wear si la ce te ajuta ! Este bine de stiut ca este compatibil si cu Android dar si cu iOS (surprinzator, nu???). Asadar acest ghid se adreseaza atat purtatorilor de Android cat si celor cu iPhone.

Cum se foloseste Android Wear – Cerinte de baza si download aplicatie

Cum se foloseste Android Wear

Daca ai smartphone pe Android, trebuie sa ai cel putin Android 4.3 Jelly Bean sau mai sus si o conexiune Bluetooth activa. Pentru iPhone vei avea nevoie de iOS 8.2 minim si iarasi o conexiune Bluetooth activa. Este bine de stiut ca facilitatile pentru iOS ale Android Wear sunt totusi limitate, in sensul in care nu vei putea folosi aplicatiile la potential maxim. Daca vrei sa te asiguri de compatibilitatea , Google a creat o pagina speciala in care poti verifica acest lucru. Descarca Android Wear de aici, daca folosesti Android, si de aici daca foloseti iOS.

 

Cum se foloseste Android Wear – Imperecherea Smartphonului cu Ceasul

 

Cum se foloseste Android Wear

Dupa ce ai instalat Android Wear pe smartphone, porneste ceasul. O sa ai nevoie de incarcator cel mai probabil pentru aceasta operatiune asadar tine-l aproape. Selecteaza limbajul dorit cand esti intrebat, apoi trebuie sa te uiti dupa codul de imperechere bluetooth si sa te asiguri ca se potriveste cu cel de pe telefon. Pe iOS trebuie introdus manual. Aditional poti accepta sau declina Google Fit si “location data“. Daca sunt update-uri de facut, se vor instala la acest pas.

Cum se foloseste Android Wear – pe Android

Cum se foloseste Android Wear

Functionalitatea Android Wear difera, depinzand de sistemul de operare folosit. O sa discutam aici despre compatibilitatea cu smartphonurile pe Android. In general ce vorbim aici se aplica si pentru iOS, dar diferentele le vom vedea intr-o sectiune diferita.

Android Wear poate fi controlat folosind gesturile. Nu avem tastatura si actiunile sunt acceptate sau declinate folosind degetul. Cand pornim ceasul pentru prima data, sau dupa un full reset o sa vedem un scurt tutotial despre cum putem folosi sistemul.

Este simplu – informatiile o sa apara sub forma de carduri, vizibile daca facem swipe sus – jos (miscare cu degetul pe display). Scapi de ele facand swipe in dreapta. Daca cumva ai facut swipe din greseala si vrei sa revizualizezi mesajul, fa swipe in sus si o sa gasesti butonul “undo“. Cardurile cu informatii aditionale sau mai multe functionalitati pot fi explorate facand swipe spre stanga. De exemplu, la aplicatia Vremea (Weather), daca facem swipe spre stanga o sa vedem prognoza pe zilele urmatoare si optiunea de a porni aplicatia pe telefon.

Apasa pe fata ceasului si fa swipe catre stanga pentru a intra in menu. Aici avem 3 display-uri diferite, toate accesibile cu swipe stanga de la unul la celalalt. Primul este o lista cu aplicatii instalate, al doilea este o lista de contacte si al treilea cu actiuni specifice Android Wear, cum ar fi Google Now, contorul de pasi, etc. Pe iOS lista de contacte nu apare.

Daca faci swipe in jos pe fata principala avem acces rapid pentru controlul notificarilor. De aici putem selecta prioritati, mod cinema (silent) si putem ajusta luminozitatea. Aditional gasim procentajul bateriei, data si statusul conexiunii. Pentru a inchide rapid display-ul, acopera-l cu palma pentru 2-3 secunde.

Odata ce te-ai familiarizat cu sistemul de baza, probabil vrei sa-ti setezi o fata de ceas. Apasa prelung pe display (pe fata principala). Fetele or sa apara intr-o lista care poate fi scroll-ata orizontal. Fata dorita se selecteaza cu o apasare scurta. Unele fete sunt customizabile. Aditional, putem instala fete noi sau chear aplicatii cu fete noi. WatchMaker Premium mi se pare cea mai buna aplicatie in acest sens. Aici gasiti mii de fete pe care le puteti customiza dupa cum doriti. Le incarcati in WatchMaker si voila… le puteti trimite pe ceas.

Google Play a creat o sectiune speciala pentru Android Wear in care dezvoltatorii isi introduc aplicatiile special create pentru smartwatch. O gasiti aici.

O aplicatie interesanta oferita de Google pentru cei cu Android Wear este aplicatia Together. Daca ai un prieten care are si el smartwatch atunci poti share-ui cu el diverse chestii (emoji, notite, poze..)

Cum se foloseste Android Wear – aplicatii ce pot fi controlate de pe ceas

Cum se foloseste Android Wear

Pentru Android, smartwatch-ul poate controla diverse functii. Sa luam aplicatia de muzica spre exemplificare. Deschide aplicatia Android Wear si cauta sectiunea Tips undeva in josul paginii. Apasa More Actions si va aparea o lista cu aplicatii care pot fi controlate cu ajutorul ceasului. Apasa pe Play Music. Daca esti utilizator de Spotify si ai aplicatia instalata pe telefon, atunci o sa ai si optiuni de control ale acestei aplicatii de pe ceas.

Android Wear poate fi deasemenea controlat folosind comenzile vocale. Intr-adevar, este putin ciudat sa tipi catre ceas cand mergi pe strada. Cat de bine functioneaza depinde de ceea ce ii ceri, de accent si de nivelul zgomotului de fond. Oricum merita sa incerci..

Cum se foloseste Android Wear

Apasa pe display pentru a-l scoate din modul ambiental. Ar trebui sa vezi pe display “Ok, Google“. Rosteste exact aceste cuvinte. Se va deschide o iconita “de ascultare” si o lista de sugestii vocale, cum ar fi contorizarea pasilor, setare reminder, deschiderea sistemului de navigatie, etc. Pe iOS nu avem suport de navigatie si mesaje.

Cum se foloseste Android Wear – stocare muzica

Cum se foloseste Android Wear

Cele mai multe smartwatch-uri cu Android Wear ofera un spatiu de stocare de 4Gb, care poate fi folosit pentru a stoca muzica. Cu o pereche de casti conectate pe bluetooth, poti asculta muzica direct de pe ceas. Din pacate muzica trebuie sa vina de pe Google Play Music. Asta inseamna ca pentru a pune muzica pe ceas ai nevoie de aplicatia Play Music. O deschizi, mergi la Settings si cauti Download to Android Wear. Mai jos este o setare numita Manage Wear Downloads. Aici poti alege meleodiiile de sincronizat cu ceasul, din contul Play Music. Sincronizarea dureaza ceva deoarece se face prin bluetooth care este o conexiune ceva mai lenta. Primesti notificare pe ceas cand transferul este complet. Pentru a folosi casti pe bluetooth, mergi la Settings, alege Bluetooth Devices si imperecheaza cu castile. Pentru a rula muzica, deschide Play Music de pe ceas – il gasesti facand swipe spre stanga de pe fata de baza.

Cum se foloseste Android Wear – conectare la Wi-Fi

Cum se foloseste Android Wear

O parte din ceasurile cu Android Wear au Wi-Fi integrat. Este foarte bun cand iesi din raza de actiune a bluetooth-ului, care nu este prea mare. In acest fel nu o sa pierzi notificarile. Cum stiu daca ceasul meu are WiFi integrat? Simplu – mergi la Settings si cauta Wi-Fi Settings. Daca o gasesti e bine. Apasa si ceasul va cauta retelele disponibile. Selecteaz-o pe cea dorita. Iti va cere parola si un buton pentru a deschide comanda pe telefon. Dupa introducerea parolei, ceasul se va conecta automat atunci cand va fi in raza de actiune a acelei retele WiFi.

Cum se foloseste Android Wear – setarea ceasului ca dispozitiv de incredere

Cum se foloseste Android Wear

Probabil te intrebi – la ce imi trebuie? Este foarte util atunci cand folosesti telefonul si acesta iti cere de fiecare data codul de securitate. Ei bine activand aceasta optiune, atunci cand ceasul este conectat cu telefonul, nu vei mai avea nevoie sa introduci de fiecare data codul de securitate. Cum fac asta? Pe telefon mergi la Settings, Screen Lock and Passwords si aici cauta Smart Unlock. Trebuie sa ai un PIN setat pentru a merge mai departe. Alege optiunea de adaugare a unui dispozitiv prin bluetooth si o sa vezi o lista cu dispozitivele imperecheate  cu telefonul printre care si smartwatch-ul. Alege-l! tot timpul cand ceasul este conectat cu telefonul se va face un bypass de securitate si ai nevoie doar de un swipe pentru deblocarea acestuia.

Cum se foloseste Android Wear – blocarea notificarilor

Cum se foloseste Android Wear

Probabil ca nu o sa vrei sa-ti apara tot felul de notificari pe ceas. Poti alege ce sa apara si ce nu. In aplicatia Android Wear mergi la Settings si alege Block App Notifications si apasa pe iconita de plus (+). Acolo alege aplicatia pe care o doresti blocata. Pe iOS este aceeasi procedura.

Cum se foloseste Android Wear – folosirea Android Wear pe iOS

Cum se foloseste Android Wear

O sa fii fericit daca ai iPhone si vrei sa folosti Android Wear. Dar mai putin fericit cand vei constata ca functionalitatea lui este mult redusa fata de un smartphone cu Android. In cazul in care pentru tine smartwatch inseamna numai notificari atunci este ok. Totusi daca sunt notificari care nu-ti apar pe iOS, atunci verifica daca nu cumva acea aplicatie care furnizeaza notificari nu este blocata. Pentru asta in aplicatia Android Wear mergi la Settings si cauta Blocked App Notifications. Pentru a face modificari foloseste butonul de Edit din partea de sus. Dezamagirile vin de la faptul ca vei gasi fete de ceas mai putine, nicio aplicatie, nu ai suport Wi-Fi si nu o sa poti folosi spatiul de stocare al ceasului. Poate update-urile viitoare or sa rezolve din aceste lucruri, pana atunci.. rabdare.